Coenraad Moulijn

Mannelijk 1937 - 2011  (73 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

  • Naam Coenraad Moulijn 
    Roepnaam Coen 
    Geboorte 15 feb 1937  Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep van 1954 tot 1955 
    voetballer 
    • bij Xerxes in Rotterdam
    Beroep van 1955 
    profvoetballer 
    • bij de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord
    Beroep van 1961 
    eigenaar kledingzaak 
    • in Rotterdam
    Recordnummer 98782 
    Overlijden 4 jan 2011  Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Aantekeningen 
    • Coenraadt (Coen) Moulijn (Rotterdam, 15 februari 1937 - aldaar, 4 januari 2011) was een Nederlands voetballer. Hij speelde vanaf midden jaren vijftig tot begin jaren zeventig als linksbuiten bij Feyenoord en het Nederlands elftal.

      Clubvoetbal

      De klein van stuk zijnde Moulijn debuteerde op zijn zeventiende voor de Rotterdamse club Xerxes, waar hij Faas Wilkes in zijn jeugd zag voetballen. Hij was slechts 1 meter 72 en woog 62 kilo, maar de toenmalige linksbinnen toonde aan over talent te beschikken. In de zomer van 1955 kocht stadgenoot Feyenoord de dribbelaar voor 28.000 gulden, destijds een groot bedrag. Met dit bedrag kaapte de stadionclub de speler weg voor de neus van haar rivaal Sparta.

      Feyenoord

      De thuiswedstrijd tegen MVV op 18 september 1955 was zijn eerste wedstrijd in het rood-witte tenue. Hij stond bekend om zijn spectaculaire en vaak onnavolgbare acties op de flanken, maar liet het verdedigen over aan zijn vriend Cor Veldhoen. De publiekslieveling trok tienduizenden mensen naar De Kuip. In zijn beginjaren kon Moulijn haast een wedstrijd in zijn eentje beslissen. Begin jaren zestig informeerde FC Barcelona of Moulijn eventueel te koop was, hij kreeg een blanco cheque maar zag alleen zijn liefde voor Feyenoord. En weigerde die en bleef in Rotterdam.

      Samen met Ove Kindvall was hij de publiekslieveling bij de voetbalclub uit Rotterdam. In 1970 won hij met Feyenoord, als eerste Nederlandse club, de finale van de Europacup I ten koste van het Schotse Celtic. Enkele maanden later volgde op dit succes het veroveren van de wereldbeker door Estudiantes de la Plata te verslaan. In de latere jaren werd Moulijn afhankelijker van zijn ploeggenoten, maar bleef van waarde in de hoofdmacht. In totaal kwam Moulijn gedurende 17 seizoenen in totaal 487 keer uit in competitiewedstrijden van Feyenoord, waarmee hij de clublijst aanvoert. Moulijn won met Feyenoord vijf keer het Nederlands kampioenschap en heeft de Rotterdamse club zien uitgroeien tot Europese grootmacht. Nog tijdens zijn actieve voetbalcarrière begon hij in 1961 een dames- en herenmodezaak aan de Langenhorst in Rotterdam die hij een halve eeuw tot aan zijn dood dreef.

      Nederlands voetbalelftal

      In het Nederlands elftal speelde Moulijn tussen 1957 en 1969 in zo'n veertien jaar tijd 38 interlands, waarin hij vier doelpunten wist te maken. Doordat de linksbuiten zijn krachten spaarde voor tien beslissende acties per wedstrijd, werd zijn speelstijl vaak verward met wisselvalligheid. Hierdoor twijfelden de bondscoaches vaak aan zijn waarde voor het Nederlands elftal.

      Symbool

      Coen Moulijn wordt wel beschouwd als het belangrijkste symbool sinds de Tweede Wereldoorlog van zowel sportclub Feyenoord als van Rotterdam[bron?]. Door zijn enorme rol in het eerste voetbalteam van Feijenoord wist hij de club tot ongekende successsen te stuwen. Dit had op zijn beurt grote positieve effecten op de mentaliteit van de bewoners van de Maasstad, die ten gevolge van 'de oorlog' - het bombardement in mei 1940 en de grootste razzia van ons land die de Duitse bezetters enkele jaren later op de Rotterdamse bevolking pleegden - danig waren aangeslagen.

      Privé

      Moulijn groeide op in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Het muurtje waar hij in zijn jeugd eindeloos tegenaan had gevoetbald, was befaamd maar viel in de jaren zeventig ten prooi aan de stadsvernieuwing. In 1990 is elders in dezelfde straat een speelplaats voorzien van een (nep)"muur van Coen Moulijn", ontworpen door de kunstenaar Hans Citroen.

      In 1971 ontsnapte Moulijn aan de dood, nadat zijn auto werd gegrepen door een rangeertrein. In april 1972 ontstond er een roddel dat Moulijn zelfmoord zou hebben gepleegd. De politie moest eraan te pas komen het gerucht te ontkrachten.

      In oktober 2009 verscheen een biografie over Moulijn. Ook werd een levensgroot standbeeld dat Tom Waakop Reijers maakte van de Rotterdamse volksheld opgesteld op het voorplein van De Kuip (het Stadion Feijenoord). Hij was tevens, sinds 30 april 1970, ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn laatste jaren bekeek hij de wedstrijden van Feyenoord in De Kuip vanuit een skybox.

      Coen Moulijn werd op nieuwjaarsdag 2011 getroffen door een herseninfarct en overleed drie dagen later op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen daarvan.

      Feyenoord heeft woensdagavond 5 januari 2011 clubicoon Coen Moulijn eer bewezen door voorafgaand aan de wedstrijd om de Zilveren Bal een minuut stilte te houden (en door de prijs voor hem te winnen). De supportersvereniging van Feyenoord wil bij de eerste thuiswedstrijd van Feyenoord in 2011 Coen Moulijn eren. Dat zal zijn op 22 januari, in De Kuip tegen De Graafschap.

      De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb kondigde na het overlijden van Coen Moulijn aan met zijn familie te gaan overleggen over het vernoemen van een straat of plein. Moulijn staat volgens hem symbool voor het Rotterdamse motto 'Geen woorden maar daden'. In 2011 is ervoor gekozen om de aan De Kuip gelegen 'Marathonweg' om te dopen in de Coen Moulijnweg.

      Prijzen en onderscheidingen

      Wereldbeker voetbal: 1970
      Europacup I: 1970
      Eredivisie: 1961, 1962, 1965, 1969, 1971
      KNVB beker: 1965, 1969
      Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 1970

      Trivia

      De mascotte Coentje is naar hem vernoemd.
      Het Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam produceerde Feyenoord Forever. Een voorstelling die vertelt over Coen Moulijns jonge jaren en zijn weg naar de top.
    Persoon-ID I98782  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 9 sep 2011 

    Vader Pieter Moulijn,   geb. 2 okt 1897, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
    Moeder Johanna Elisabeth Everse,   geb. 19 feb 1901, Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 2004 (Leeftijd 102 jaar) 
    Huwelijk jun 1921  Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1315216327  Gezinsblad  |  Familiekaart