Johanna Maria Walter

Vrouwelijk 1900 - 1988  (87 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Alles

 • Naam Johanna Maria Walter 
  Roepnaam Jo 
  Geboorte 16 jul 1900  Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Beroep zangeres 
  Beroep 1921 
  kantoorbediende 
  Recordnummer 54621 
  Overlijden 10 apr 1988  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Aantekeningen 
  • Jo van de Meent werd geboren op 16 juli 1900 te Haarlem. Zij volgde haar zangstudie bij de beroemde zangpedagoge Cornélie van Zanten en bij Eduard Lichtenstein te Amsterdam. Jo van de Meent ontving in het begin van haar zangcarrière - even als haar collega Ankie van Wickevoort-Crommelin - veel steun van de Rotterdamse dirigent Eduard Flipse. Ze trad regelmatig op in het 'Concertgebouw te Amsterdam' en in het Scheveningse 'Kurhaus'. Ook trad zij regelmatig op in oratoria en heeft zij zich bijzonder verdienstelijk gemaakt door de introductie van 'Belsazar', op 5 juni 1937, een grote compositie voor altsolo en orkest van Henriëtte Bosmans, o.l.v. Eduard van Beinum met het Concertgebouw Orkest. In februari 1940 trad zij - eveneens met het Concertgebouw Orkest - op in een uitvoering van Debussy's 'Le Martyre de Saint-Sébastien' o.l.v. Ernest Ansermet.

   Haar opera-debuut maakte zij op 6 juli 1935 in de 'Groote Schouwburg' te Rotterdam in 'Halewijn' van Willem Pijper, die tevens de muzikale leiding had. Het betrof een feestvoorstelling ter gelegenheid van de opening van het nieuwe 'Museum Boymans'. Haar volgende optreden in een opera was als Schwertleite in Wagner's 'Die Walküre' op 8 juni 1939 in de 'Stadschouwburg' te Amsterdam. Een voorstelling met grootheden als Franz Völker, Maria Müller, Ludwig Hoffmann, Jaro Prohaska, Margarete Klose en Marta Fuchs. De Nederlandse bijdrage bestond uit o.a. Corry Bijster, Ans Stroink, Greet Koeman, Judith Toff, Ria Focke en Maartje Offers.

   De operacarrière van Jo van der Meent zou ruim twintig jaar duren. Zij trad bij de Nederlandse Opera op in zo'n 150 producties, zoals in 'Les contes d'Hoffmann' (un voix), 'Tiefland' (Rosalia), 'Cavalleria Rusticana' (Lola), 'Il trovatore' (Azucena), 'Eugen Onegin' (Larina), 'La Vida breve' (de grootmoeder), 'The Rake's Progess' (Mother Goose), 'Zigeunerbaron' (Czipra), etc. Haar laatste opera optreden was in 1961 in 'Jenufa' (Janacek), in de rol van grootmoeder Buryja.

   Na het beëindigen van haar loopbaan als zangeres wijdde zij zich aan lesgeven. Zij gaf o.m. les aan Lieuwe Visser. Jo van de Meent overleed op 10 april 1988.

   Er bestaat een plaatopname van haar van Philips, 'Aus einem Totenhaus', van Janacek. Zij zingt daarop het kleine rolletje van 'De deerne'.
  Persoon-ID I54621  groeneveld
  Laatst gewijzigd op 19 jul 2016 

  Vader Cornelis Walter,   geb. ca. 1864, Bloemendaal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 29 mei 1921, Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 57 jaar) 
  Moeder Berber Huizinga,   geb. ca. 1865, Opsterland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend 
  Huwelijk 4 feb 1891  Haarlem Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gezins-ID F1235783506  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Evert Jan van de Meent,   geb. 11 feb 1891, Driebergen Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 22 sep 1976, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 85 jaar) 
  Huwelijk 18 jul 1921  Bloemendaal Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Type: civil 
  • Noord-Hollands Archief:

   Toegangnr: 358
   Inventarisnr: 358.22
   Gemeente: Bloemendaal
   Soort akte: Huwelijksakte
   Aktenummer: 34
   Datum: 18-07-1921
   Bruidegom Evert Jan van de Meent
   Leeftijd: 30
   Geboorteplaats: Driebergen
   Bruid Johanna Maria Walter
   Leeftijd: 21
   Geboorteplaats: Haarlem
   Vader bruidegom Klaas van de Meent
   Moeder bruidegom Willemijntje Jansen
   Vader bruid Cornelis Walter
   Moeder bruid Berber Huizinga
   Nadere informatie beroep Bg.: particulier secretaris; beroep Bd.: kantoorbediende; beroep vader Bg.: spoorwegbeambte
  Gezins-ID F1235783504  Gezinsblad  |  Familiekaart