Johan Willem Hesse

Mannelijk 1842 - 1927  (84 jaar)



  • Naam Johan Willem Hesse 
    Roepnaam Johan Wilhelm 
    Geboorte 18 nov 1842  Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Stadsarchief Delft:

      Kind
      Johan Willem Hesse
      Vader
      Pieter Adrianus Hesse
      Moeder
      Hendrika Stegeman

      Gebeurtenis
      Geboorte
      Datum
      18-11-1842
      Gebeurtenisplaats
      Delft
      Documenttype
      BS Geboorte
      Erfgoedinstelling
      Stadsarchief Delft
      Plaats instelling
      Delft
      Collectiegebied
      Zuid-Holland
      Archief
      0015
      Registratienummer
      00031
      Aktenummer
      509
      Registratiedatum
      1842
      Akteplaats
      Delft
      Boek
      Delft, Register van geboorteakten, 1842
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep bouwman 
    Recordnummer 419501 
    Overlijden 28 aug 1927  Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Stadsarchief Delft:

      Overledene
      Johan Wilhelm Hesse
      Geboorteplaats
      Delft
      Vader
      Pieter Adrianus Hesse
      Moeder
      Hendrika Sophia Stegenman
      Partner
      Jansje van Santen

      Gebeurtenis
      Overlijden
      Datum
      28-08-1927
      Gebeurtenisplaats
      Rijswijk
      Documenttype
      BS Overlijden
      Erfgoedinstelling
      Stadsarchief Delft
      Plaats instelling
      Delft
      Collectiegebied
      Zuid-Holland
      Archief
      0704
      Registratienummer
      02337
      Aktenummer
      88
      Registratiedatum
      1927
      Akteplaats
      Rijswijk
      Boek
      Rijswijk, Register van overlijdensakten, 1927
    Aantekeningen 
    • Uit: Delf, Cultuurhistorisch magazine voor Delft, jaargang 22, nr. 3; najaar 2020

      Omstreeks 1868 kocht Johan Willem Hesse een huis met erf en een stuk weiland op de hoek van de Lange Kleiweg en het Haantje (in Rijswijk vlak tegen Delft aan). Dat was vlakbij de plek waar in 1810 een einde was gekomen aan een herberg genaamd 'het Haantje'.

      Hesse was in de eerste plaats veehouder. Lange tijd verkocht hij zijn zuivelproducten aan huis, zoals melk en eieren. Wellicht noemde hij zijn boerderij daarom het 'Roomhuis'. In 1877 begon Hesse naast zijn huis een stalhouderij voor paarden en koetsen. Dat was naar aanleiding van de begrafenis van koningin Sophie. Er zouden immers vele bezoekers naar de plechtigheid in Delft komen. In de krant plaatste hij een advertentie voor zijn nieuwe stalling. Hij gaf als adres op 'tegenover Reineveld', een uitspanning aan de andere kant van de Vliet.
      In 1880 breidde Hesse zijn bedrijf uit. Achter zijn huis, nota bene in het achterste gedeelte van de koeienstal, richtte hij een zaaltje in waar gasten iedere zondagmiddag konden luisteren naar muziek. Een paar jaar later was er zelfs 'gelegenheid tot dansen bij muziek'. De zaal kon ook worden gehuurd voor vergaderingen en bijeenkomsten. Dat was nog niet alles. Hesse zette in die tijd een bedrijfje op voor vrachtvervoer, uiteraard nog met paard en wagen. Ook was hij vanaf 1886 enige tijd gemeentelijk vuilnisman van de gemeenten Hof van Delft en Vrijenban. Niet lang daarna kreeg hij een vergunning om naast zijn huis een schietbaan aan te leggen, waar met Flobertbuksen kon worden geschoten. Het is niet bekend hoe lang die schietbaan heeft bestaan, en of het een succes was. De dansgelegenheid bleek in ieder geval een schot in de roos. In de jaren na de Eerste Wereldoorlog vonden in het zaaltje ook concerten en muziekuitvoeringen plaats.

      In 1927 is de oude Hesse overleden. Hij is opgevolgd door zijn jongste zoon, Willem. Die liet na enige tijd achter en naast het café een luxueuze theetuin aanleggen. Recreatieve fietsers konden op zonnige zomerdagen even uitrusten onder de hoge bomen van de uitspanning. In de Tweede Wereldoorlog was het café wel open, maar draaide het maar matig. Bij de brug over de Kerstanjewetering zat een controlepost, die aanvankelijk werd bemand door Duitse soldaten, later door de Landwacht. Soms zijn er mensen aangehouden en opgepakt, die in afwachting van verder transport werden vastgezet in het café. In de hongerwinter van 1944-1945 gingen mensen uit Delft erop uit om voedsel te bemachtigen. Velen gingen via Het Haantje naar het Westland. Op de terugweg werden zij soms door de Landwacht beroofd van het eten, dat zij voor veel geld en met veel moeite hadden bemachtigd.
      Buurtbewoners kwamen nog wel langs in het café voor de distributiebonnen, die hier werden uitgegeven. Vanaf april 1942 hield de Boerenleenbank iedere woensdagavond van zes tot acht uur zitting in een lokaal bij Hesse, om de bewoners van het Jaagpad en Sion ter wille te zijn. Het 'bankfiliaal' heeft op deze wijze ook na de oorlog nog vele jaren bestaan.

      Het café had duidelijk een buurtfunctie gekregen, want ook na de oorlog konden de buurtbewoners er hun distributiekaarten afhalen. De eigenaar Willem Hesse was inmiddels op leeftijd gekomen en besloot om de uitspanning te verpachten. Ton Beune was vanaf 1946 de nieuwe uitbater van het café, met de feestzaal en de theetuin. Hij heeft een biljartzaal ingericht en naderhand is er een kinderspeeltuin aangelegd. De feestzaal was te huur voor bruiloften en partijen. Een paar jaar later kon men een kano of een waterfiets huren. En niet onbelangrijk: er was patat te verkrijgen in een kleine houten kraam! Vooral mensen uit de buurt kwamen langs voor een frietje. Die kleine patatkraam werd niet lang daarna vervangen door een tramwagon. Beune had namelijk een heuse 'blauwe tram' op de kop getikt, die met een dieplader naar Het Haantje is gebracht. In het voorste gedeelte was een keukentje ingericht, en in de rest van de wagon konden de klanten zitten en hun patatje eten.
      Na het overlijden van Willem Hesse in 1955 heeft Beune het café ondanks teruglopende bezoekersaantallen nog een aanta jaren voortgezet. Vanuit Delft was er nog wel wat aanloop, dat was echter niet genoeg om de zaak rendabel te houden. Het complex is evenals de aangrenzende huizen omstreeks 1959 afgebroken. In die tijd is ook de straatweg verbreed.
      De Boerenleenbank vond vanaf dat moment onderdak in de boerderij Breedam van de familie Klapwijk. De grote opkamer werd wekelijks ingericht als bankkantoor, waar de kassier achter een tafel plaatsnam. Die zittingen van de bank hebben voortgeduurd tot begin jaren zeventig. Het adres? Haantje nummer 12. Want de eeuwenoude uitspanning langs de Vliet was dan wel definitief verleden tijd. m< de straatnaam 'Haantje' is de herinnering aan een illustere herberg gelukkig bewaard gebleven.

      Aart Struijk is lokaal amateurhistoricus
    Persoon-ID I419501  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 9 okt 2020 

    Vader Pieter Adrianus Hesse   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Moeder Hendrika Stegeman   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Gezins-ID F1560590044  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Jansje van Santen,   geb. ca. 1843   ovl. 7 okt 1931, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 88 jaar) 
    Huwelijk 5 jun 1868  Maasland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Nationaal Archief:

      Bruidegom
      Johan Wilhelm Hesse
      Leeftijd
      25 jaar

      Bruid
      Jansje van Santen
      Leeftijd
      25 jaar

      Vader van de bruidegom
      Pieter Adrianus Hesse
      Moeder van de bruidegom
      Hendrika Stegeman

      Vader van de bruid
      Jacob van Santen
      Moeder van de bruid
      Neeltje Kuivenhoven

      Gebeurtenis
      Huwelijk
      Datum
      05-06-1868
      Gebeurtenisplaats
      Maasland
      Documenttype
      BS Huwelijk
      Erfgoedinstelling
      Nationaal Archief
      Plaats instelling
      Den Haag
      Collectiegebied
      Zuid-Holland
      Archief
      Historisch Archief Westland
      Aktenummer
      13
      Registratiedatum
      05-06-1868
      Akteplaats
      Maasland
      Aktesoort
      Huwelijksakte
    Kinderen 
     1. Cornelia Hendrika Hesse,   geb. 3 mrt 1869, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 6 okt 1946, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 77 jaar)
     2. Hendrika Sophia Hesse,   geb. 29 sep 1870, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     3. Jacoba Petronella Adriana Hesse,   geb. 9 dec 1872, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 12 feb 1873, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 0 jaar)
     4. Jacoba Petronella Adriana Hesse,   geb. 25 mrt 1874, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 15 feb 1950, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 75 jaar)
     5. Jansje Wilhelmina Hesse,   geb. 10 mei 1876, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 14 dec 1946, Delft Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 70 jaar)
     6. Johanna Wilhelmina Hesse,   geb. 25 jul 1878, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     7. Johan Wilhelm Hesse,   geb. 19 okt 1880, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 13 dec 1880, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 0 jaar)
     8. Johan Wilhelm Hesse,   geb. 17 dec 1881, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 19 mei 1955, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 73 jaar)
     9. Pieter Adrianus Hesse,   geb. 7 jun 1884, Rijswijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
    Gezins-ID F1602247513  Gezinsblad  |  Familiekaart