Adrianus Jacobus van Hoeken

Mannelijk 1804 - 1865  (~ 61 jaar)



  • Naam Adrianus Jacobus van Hoeken 
    Doop (CHR) 29 mrt 1804  Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Erfgoed Leiden en Omstreken:

      Kind:
      Adrianus Jacobus van Hoeken
      Vader:
      Aalbert Cornelis van Hoeken
      Moeder:
      Catharina Verhooft

      Getuige:
      Adrianus van Hoeken
      Getuige:
      Maria van der Cloot

      Gebeurtenis:
      Doop
      Datum:
      donderdag 29 maart 1804
      Gebeurtenisplaats:
      Leiden
      Plaats instelling:
      Leiden
      Collectiegebied:
      Zuid-Holland
      Archief:
      1004
      Registratienummer:
      257
      Registratiedatum:
      29 maart 1804
      Akteplaats:
      Leiden
      Collectie:
      Archiefnaam: Dopen NH Hooglandsche Kerk, Deel: 257, Periode: 1804-1811
      Boek:
      Dopen Hooglandsche Kerk 1804 - 1811.
      Opmerking:
      Dopen NH Hooglandsche Kerk
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep scheepmaker 
    Beroep 1831 
    scheepstimmerman 
    Verblijfplaats 1831 
    Adres:
    aan den Rijn, Wijk 8, nr.165
    Leiden 
    Verblijfplaats tot 17 jun 1865 
    Adres:
    aan de Haven
    Leiden 
    Recordnummer 5128 
    Overlijden 17 jun 1865  Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    • Erfgoed Leiden en Omstreken:

      Overledene:
      Adrianus Jacobus van Hoeken
      Geboorteplaats:
      Leyden
      Leeftijd:
      61 jaar
      Woonplaats:
      Haven, Leyden
      Beroep:
      Scheepmaker
      Vader:
      Albert Cornelis van Hoeken
      Moeder:
      Catharina Verhoeff
      Relatie:
      Marytje Provo

      Gebeurtenis:
      Overlijden
      Datum:
      zaterdag 17 juni 1865
      Plaats instelling:
      Leiden
      Collectiegebied:
      Zuid-Holland
      Archief:
      516
      Registratienummer:
      4986
      Aktenummer:
      652
      Registratiedatum:
      1865
      Akteplaats:
      Leiden
      Collectie:
      Archiefnaam: Archief van de ambtenaar van de burgerlijke stand, 1816-1928, Deel: 4986, Periode: 1865
      Boek:
      Overlijden 1865. Authentiek afschrift.

      -------------

      Heden trof ons de gevoeligste slag des levens, daar het den vrijmachtigen God behaagde, mijnen innig geliefden echtgenoot en mijner kinderen zeer geachte en beminde vader ADRIANUS JACOBUS VAN HOEKEN, in den ouderdom van ruim 61 jaren, na eene langdurige ziekte, van mijn zijde wegtenemen, na 33 1/2 jaar met hem in den genoegelijksten echt vereenigd te zijn geweest. Allen, die den overledene gekend hebben, zullen kunnen beseffen hoe zwaar ons dit verlies valt; de hoop op een zalig wederzien lenige onze smart en doe ons in 's Heeren wil beristen.
      LEIDEN, Wed. A. J. van HOEKEN,
      17 JUnij 1865. M. PROVO
      De zaken zullen door mijne drie jongste zonen, die dienaangaande, zoo ik vertrouw, reeds gunstig bekend zijn, op denzelfden voet worden voortgezet.
      Van wege menigvuldige vroenden en bekenden buiten de stad, strekke deze zoowel tot bijzondere als algemeene kennisgeving.

      ---------------

      Bij Acten op den 7den Julij 1865 verleden voor den Edelachtb. Heer Kantonregter te Leyden, is door mij Ondergeteekende, wonende te Leyden, HANDLIGTING verleend aan mijn e Zonen JASPER JACOBUS VAN HOEKEN en PETRUS JOHANNES VAN HOEKEN, en hen de bevoegdheid toegekend en verleend tot het drijven van handel, alsmede van alle de regten omschreven bij ARt. 484 van het Burgerlijk WEtboek.
      Wed. A. J. van HOEKEN
    Aantekeningen 
    • Bij acte van 6 januari 1821 werd hij meerderjarig verklaard. Op 24 maart 1821 kocht hij van zijn vader de “scheepmakerij met huizingen, schuren, hellingen, erven en werven, staande en gelegen binnen de stad Leyden, op den Rijn tegenover de Haven in Wijk VIII”. Tot aan zijn dood bewoonde hij het aldaar gelegen ouderlijk huis. Aanvankelijk hield hij zich bezig met de bouw van eikenhouten schepen. Vanaf 24 augustus 1834 leidde hij een houthandel 'Houthandel Van Hoeken'. Deze is later gevestigd op het Schuttersveld in Leiden. Het hout werd de eerste jaren geleverd door de fa. J. van Mannekus te Zoeterwoude. Later kocht hij de stammen zelf en liet hij die zagen op de zaagmolen De Haan te Zoeterwoude van Van Mannekus. De houthandel ontwikkelde zich voorspoedig. In 1853 kocht hij grond in de Slaghpolder (Leiderdorp) waar de volmolen De Hoop tot 1845 had gestaan; plannen om een zaagmolen daar te bouwen gingen niet door. In 1861 kocht hij evenwel de houtzaagmolen De Hooiberg aan de Maredijk te Oegstgeest. Vervolgens ging hij vooral op het houtzagen in eigen beheer over.

      ---------------

      mei 1834
      Een VAARTUIG te KOOP, genaamd een Blokzijls Jagtschip, met deszelfs Inventaris, groot volgens de Meetbrief 34 Tonnen. Te bevragen bij de Scheepstimmerbaas A. J. van HOEKEN, te Leyden. Brieven franco.

      ------------

      Een beschrijving van de cultuurhistorie van het Schuttersveld uit een bestemmingsplan betreffende dit gebied:
      Het plangebied 'Schuttersveld' ligt tegen de noordwest hoek van de binnenstad van Leiden en wordt begrensd door een aantal heldere stedenbouwkundige structuren. Aan de oostzijde ligt de Haarlemmertrekvaart, aan de zuidzijde de Rijnsburgersingel en het huidige Schuttersveld en ten noordwesten de spoorlijn Den Haag - Amsterdam.
      Het gebied kent nog een aantal prestedelijke structuren die tot de oudste in Leiden behoren. Zo is er de Maredijk die vanaf de vroege middeleeuwen het land ten westen van het riviertje beschermd tegen overstroming. Vanaf de vergraving van de Mare in 1611 tot trekvaart naar Haarlem ontstaat er bebouwing langs deze uitvalsweg die aansluit op de Marepoort. De prestedelijke bebouwing is herkenbaar in de bebouwing en verkaveling ter weerszijde van de Maredijk. Zoals vaak het geval is bij belangrijke waterverbindingen, ontstaat langs de Haarlemmertrekvaart vroege industrie. De houthandel van de Firma Hoeken omvatte een uitgebreid complex met zaagmolens, loodsen, arbeiderswoningen en twee directeurswoningen. De villa Maredijk 161 is daarvan een bijzonder overblijfsel.

      -----------------

      Uit een beschrijving van het monument Maredijk 161:
      Het riviertje de Mare is een van de drie waterlopen op het knooppunt waarvan Leiden is ontstaan. Over de Maredijk, aan de westzijde van het water, liep vanaf de vroege middeleeuwen een belangrijke noord-zuidroute. De bebouwing aan deze dijk is tot aan de 19e eeuw beperkt gebleven tot wat verspreid liggende boerderijen en kleine huizen. In de 19e eeuw is de dijk geleidelijk aan bebouwd geraakt.
      In 1896 kwam het gebied aan de gemeente Leiden. Het deel van de dijk waar het huidige pand Maredijk 161 ligt, werd in de loop van de tweede helft van de eeuw opgekocht door de familie Van Hoeken. Deze familie bezat een houthandel, en de daarbij behorende zaagmolens. Daarnaast vervulden J.J. van Hoeken en J.A. van Hoeken een aantal politieke functies in de gemeenten Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest en in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.
      Een deel van de houthandel was gevestigd aan de Maredijk. Gaandeweg kocht de familie de aangrenzende percelen, deels om zelf te gebruiken, deels als investering. De houthandel en de houtzagerij, zowel als de scheepsbouw vond hier langs de oever van de Mare plaats. Daarnaast bouwde J.J. van Hoeken op de aangekochte percelen in 1887 het huidige Maredijk 161 naar ontwerp van de Leidse architect W.C. Mulder.

      --------------

      Adrianus Jacobus van Hoeken (1804-1865) begon de houthandel in 1834 aan de Leidse Havenkade. Nou ja, in eerste instantie was het een scheepsmakerij. Daar heb je hout voor nodig, dus die handel kwam er bij en werd uiteindelijk de core-business van het familiebedrijf Van Hoeken. De houthandel van de Van Hoeken’s maakte een enorme groei door. Aan de Havenkade deed zich de eerste brand voor. In 1894 brandde een hypermoderne stoomhoutzagerij helemaal af, maar werd direct weer opgebouwd. Maar zes jaar later werd opnieuw zo’n beetje het hele bedrijf in de as gelegd.

      De gemeente vond het zo wel welletjes: vanwege brandgevaar kreeg de houthandel van Van Hoeken geen toestemming meer om aan de Havenkade de boel te herbouwen. Snel werd er grond gekocht in de Waard en daar verrees in 1901 een nieuwe houtzagerij met de naam “De Rijn”. Het bedrijf was te bereiken via de Waardstraat en ook nu groeide het weer enorm. Op het hoogtepunt had de houthandel een oppervlakte van zo’n 120.000 m2 en 250 mensen in dienst. Maar er zouden ook nog een paar branden volgen….

      In 1905, 22 mei, op een zondag, tussen 2 en 3 uur zag men opeens dikke rookwolken opstijgen boven de houthandel van Van Hoeken: brand! Niemand was aanwezig, het bedrijf lag stil, een zondag immers, men vermoedde daarom opzet…. Maar geen bewijs. Het resultaat was wel: de nieuwe houtzagerij stond in brand. De Leiderdorpse brandweer deed zijn best, maar al dat hout en een stevige wind maakte hun bluswerk kansloos. Gelukkig kwam de Leidse brandweer te hulp met de kleine stoomspuit en 2 handspuiten. De brand werd geblust, maar de schade was groot. Echter, onverdroten gingen de Van Hoeken’s door, er werd weer een nieuwe houtzagerij gebouwd, nu van ijzer en gewapend beton.

      En 26 jaar later was het weer raak. 20 Mei 1931 - ‘s avonds na sluiting - ontstond er brand in de zaagselschuur, die oversloeg naar de zagerij, de schaverij en de machineloods. In de buurt wonend personeel sloeg direct aan het blussen, maar pas toen de brandweer met 13 stralen bijsprong, werd de brand bedwongen. Duizenden “ramptoeristen” aanschouwden het brand-spektakel, waaronder de burgemeester, wethouder, raadsleden en hoge politiefunctionarissen.

      En dan is er nog dat rare verhaal van Jan Limburg, Waardgracht 30, de 68-jarige nachtwaker van Van Hoeken. 29 April 1922 was hij ‘s nachts na een ronde over het uitgestrekte terrein van de houthandel ff een dutje gaan doen in een stapel houtkrullen in het ketelhuis. De krullen vatten vlam en toen Limburg wakker werd stonden zijn kleren al in brand. Hij rukte de kleren van zijn lijf, maar had al flinke brandwonden opgelopen. Toch ging hij met een emmer een paar keer water uit een sloot halen om de brand te blussen. Toen dat was gelukt, ging hij niet naar het ziekenhuis, maar - praktisch naakt - naar huis. Huisgenoten verzorgden zijn brandwonden een beetje en trokken hem wat kleren aan. Toen naar het ziekenhuis? Nee! Limburg ging eerst weer terug naar Van Hoeken om te kijken of de brand wel echt uit was…. En toen ging hij eindelijk naar het ziekenhuis waar hij voor de deur in elkaar stortte….

      De branden kregen het bedrijf van Van Hoeken niet klein. Wel de gemeente Leiden… Door al hun plannen op de Waard in de jaren 60 kreeg de houthandel geen mogelijkheid meer om te groeien, integendeel, de gemeente eigende zich de helft van het grondgebied van Van Hoeken toe. De laatste Van Hoeken trok in 1967, na een dikke 130 jaar, de stekker uit het familie-bedrijf.

      Bron: "Herdenkingsalbum der NV Gebrs. van Hoeken's Houthandel" , Leiden, 1934

      --------------

      Bevolkingsregister Leiden, nr. 1128 (Periode 1816 - 1929) folio 1174, volgnr. 99

      Persoon A. I. van Hoeken
      Leeftijd 45
      Beroep scheepstimmerman
      Religie NH/NG
      Wijk/nummer of –letter 8
      Adres Oude Rijn
      Huisnummer 165
    Persoon-ID I5128  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 2 aug 2020 

    Vader Aelbert Cornelis van Hoeken,   ged. 25 mei 1783, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 17 jan 1831, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd ~ 47 jaar) 
    Moeder Catharina Verhoeff,   geb. Valkenburg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 30 jul 1818, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Huwelijk 16 apr 1800  Valkenburg Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Gezins-ID F1229969480  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Marijtje Provo,   geb. 5 feb 1810, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 14 jul 1885, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 75 jaar) 
    Huwelijk 10 nov 1831  Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Regionaal Archief Leiden:

      BS Leiden Akte Jaar 1831 Nummer 161

      Bruidegom Adrianus Jacobus van Hoeken
      Vader Aalbert Cornelis van Hoeken
      Moeder Catharina Verhoeff
      Bruid Marytje Provo
      Vader Jan Provo
      Moeder Jannetje Dubbelaar

      Plaats Leiden
      Huwelijksdatum 10-11-1831

      10-11-1831
      Adrianus Jacobus van Hoeken, 27 jr, geboren te Leiden, gedoopt in de Hoogelandsche Kerk op 29-03-1804, scheepstimmerman, wonende aan den Rijn, Wijk 8, no. 165, meerderjarige zoon van Aelbert (Albert) Cornelis van Hoeken, overleden te Leiden op 27-01-1831, doch abusievelijk aangegeven onder de naam Cornelis Albertus, en van Catharina Verhoeff of Verhoef, overleden te Leiden op 30-07-1818 (grootouders: Adrianus van Hoeken, Wilhelmina Mulder, Jacobus Verhoef en Maria van der Kloot (laatste wonende te 's Gravenhage)),
      en
      Marijtje Provo, 21 jr, geboren te Leiden op 05-02-1810, wonende op het Klein Beestenmarktje, Wijk 6, nr 657, meerderjarige dochter van Jan Provo, dekenstrijker, en Jannetje Dubbelaar, echtelieden, wonende op het Klein Beestenmarktje.
    Kinderen 
     1. Catharina Maria van Hoeken,   geb. 12 dec 1832, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 29 mrt 1833, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 0 jaar)
     2. Catharina Maria van Hoeken,   geb. 14 okt 1834, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 12 mrt 1896, Warmond Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 61 jaar)
     3. Adrianus Cornelis van Hoeken,   geb. 18 apr 1837, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 24 feb 1872, Leiderdorp Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 34 jaar)
     4. Jan van Hoeken,   geb. 21 jun 1839, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 29 mrt 1901, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 61 jaar)
     5. Cornelis van Hoeken,   geb. 14 nov 1841, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 13 mei 1899, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 57 jaar)
     6. Jasper Jacobus van Hoeken,   geb. 11 mei 1844, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 11 dec 1911, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 67 jaar)
     7. Petrus Johannes van Hoeken,   geb. 25 aug 1846, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. 3 jul 1924, Leiden Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie (Leeftijd 77 jaar)
    Gezins-ID F2947  Gezinsblad  |  Familiekaart