Vincent van Schelven

Mannelijk ca. 1556 - ca. 1624  (68 jaar)



  • Naam Vincent van Schelven 
    Geboorte ca. 1556 
    • Mogelijk geboren in Nieuwpoort (Belgie).
    Geslacht Mannelijk 
    Beroep chirurgijn 
    Verblijfplaats 1576 
    Adres:
    Langestraat
    Nieuwpoort 
    • inwonende bij een chirurgijn
    Recordnummer 25351 
    Overlijden ca. 1624 
    • Mogelijk overleden in Amsterdam.
    Aantekeningen 
    • Volgens het register van de 10e penning (Belasting) woonde Vincent Schelve in 1576 in het huis van Mr. Vigor Debomere in de Langestraat te Nieuwpoort (B). de eigenaar betaalde 20s, wat duidt op en bescheiden woning (G. Dalle, Topografie van
      aremoede en rijkdom te Nieuwpoort 1576-1601, Handboek van het Genootschap voorn Geschiedenis, bladzijde 124, 1987. Wellicht was Vincent als 20-jarige in opleiding bij een chirurgijn.


      Op heden den IX Meerte Ao XVIc en elleff is voor mij Pauwels Eelbo als openbaer notar. in Dordrecht
      etc.
      gecompareert
      d'eersamen Jan Cornelisen out omtrent L jaeren Wirdt in T'Hiel
      op den Riedtdijck binnen deser stede
      en Quintijn Pieters van der Velden oudt ontrent XLII jaeren backer mede inwoonder alhier
      mij Notaris wel bekent d'welke ter Instantie en verzoeke van Mr. Anthonij Stoffelsen
      absent
      Requirant hebben verclaert. geattesteert en geaffinneert mits desen presenterende 't selve rechtens te verclaren des versocht sijnde
      warachtich te sijn, dat sij deponenten den voorn.requirant gekent hebben over veele jaeren te weten den voorsz. Jan Cornelisz
      over ontrent derthien jaeren ende den voorn. Quintijn Pieters over ontrent den achthien jaeren
      verclaerende den voorn. deponenten dat sij luden den voorn. requirent den voorsz. vergaende tijt altoos gekent hebben voor een man met eere
      ende gedurenden den selven tijt
      mechtig is geweest
      om sijne nootdruft met eere te bannen
      ende tot den dach van huijden noijt anders van den selve te hebben gehoort noch vernomen
      verclarende voordts den voorn. Jan Cornelissen particulierlijck dat geleden ontrent twee jaeren sonder den preciese dach
      onthouden te hebben
      den voors. requirant ten huijse van hem deponent voorsz. geaccordeert is met eenen Mr. Vincent van Schelven
      (-Vlaminck- doorgehaald) geboren van den Lande van Vlanderen
      belangende sekere wetenschappen omme van gesamen te maecken en vercoopen sekere roode salve
      sluijtende hijer mede haere despositie aldus gedaen in Dordrecht voorn ter presentie van Cornelis Bastiaens en Jan Aertsz Schippers inwoonders alhier als getuijghen -09.03.1611 -not.
      Pauwels Eelboo
      inv.nr.10-JDg. 295 (ONA Dordrecht)



      Attestatie d.d. 10-7-1603
      Notaris Jacob Duyfhuysen

      “Op huijden den Xen July 1603, comp(ar)eerden voor mijn Jacob Duijffhuijsen not(a)r(i)o publ(ic)o en(de) d’ondergenoem(de) getuijgen:
      Ariaen Mathijsz. out ontrent XLIJ Jaren, Jan Corn(eli)sz. out ontrent veertich Jaren, Cuyenira Ockers huysvrouw van Jan Willemsz. schipp(er), out zessentsestich Jaren, Aeffgen Jasp(er)sdr. jongedochter out 36 Jaren, en Trijntgen Ariens, wede wijlen Jan Ariensz., out ontrent vierenvijftich Jaren, en(de) hebben ten versoecke van Jaquemijna Engelraems huijsvrouwe van Vincent van Schelluve, tegenwoordich gebannen op de galije, voor de gerechte waerheijt getuijcht en(de) gheattesteert dat zij requirante met d’voorn(oemde) Vincent van Schelluve haer man vier achtereenvolgen(de) Jaren voor date dese in Captij(n) Yemants Steechken binnen deser Stat Rott(e)r(da)m als ghebuerluijden te samen gewoont hebben, en(de) dat zij van(den) voorn(oemde) Vincent van Schelluve noyt anders gehoort noch gesien en hebben, dan alle eer en(de) duecht, en(de) dat hij hem in(den) gebuerte altoos gedragen heeft, als een goet, eersaem en(de) vredel(ievend) buijrman behoort en(de) te doen schuldich is, voorts dat zijl(uiden) drye cleyn kinderkens te zamen sijn hebben(de), en(de) dat zij requir(an)te maer de luchter hant en heeft, sulcx dat zij haer selven onder haer kinderkens niet en can behelpen zulcx wel soude vereijsen, ende dat d’voorn(oemde) Vincent van Schelluve, (so veel hun dep(osan)t(e)n dies bekent is) altoos zijn vuyterste naersticheyt en(de) devoir heeft gedaen, omme haer requir(an)te ende zijn kinderkens in eere te onderhouden en(de) generen , eijnden hier mede haer voorsz(egde) depositie, bereijt zijn tselve naeder te verclaren en(de) met eede te bevestygen desnoot(s) en(de) versocht zijn(de). Aldus gedaen te(r) pr(esen)tie vanden E(erzame) Gillis Lodensz. van Bergen en(de) Jacob Quyrijns, als getuijgen”

      handmerken van Arien Mathijss., Jan Corn(eli)sz., Cuenira Ockers, Trijn Ariensdr., Aeffgen Jasp(er)ss. en Jacob Crijnen; handtekeningen van Gillis van Berghen en notaris Jacob Duijfhuijsen.

      En dan de vertaling in modern Nederlands:

      Attestatie d.d. 10-7-1603
      Notaris Jacob Duyfhuysen

      "Op 10 juli 1603 verschenen voor notaris Jacob Duijffhuijsen vijf personen, die een verklaring aflegden op verzoek van Jaquemijna Engelraems huisvrouw van Vincent van Schelluve, welke laatste een straf uitdient op het galei (tegenwoordich gebannen op de galije). Zij verklaarden dat Jaquemijna met haar man Vincent van Schelluve vier achtereenvolgende jaren in Captij(n) Yemants Steechken binnen Rotterdam als hun buren hebben gewoond. Van genoemde Vincent van Schelluve hebben zij nooit anders gehoord of gezien, dan alle eer en deugd: hij heeft zich in de buurt altijd gedragen als een goed, eerzaam en vredelievend buurman. Omdat zij drie jonge kinderen hebben (drye cleyn kinderkens), terwijl Jaquemijne bovendien slechts één hand heeft (de linkerhand), kan zij zich met haar kinderen niet goed behelpen. Bovendien verklaarden zij, dat Vincent van Schelluve, (voor zover hun bekend) altijd zijn uiterste best heeft gedaan, om Jaquemijna en zijn kinderen eerzaam te onderhouden en de kost te winnen. Alle vijf zetten een handmerk (konden niet schrijven).

      Uit bovenstaande akte kunnen een aantal conclusies worden getrokken:

      Vincent van Schelven was (vermoedelijk kort voor juli 1603) gestraft met een diensttijd op een galei. Wat hij heeft gedaan om dit te verdienen is (nog) onbekend. De Staten van Holland hadden een galei in de vaart, waarop met name buitenlanders een straf moesten uitdienen. Er moet een Criminele Sententie zijn, waarin vonnis en reden voor de straf worden beschreven (hiernaar wordt nog gezocht).

      Doel van de bovenstaande notariële verklaring was ongetwijfeld een gratieverzoek. Gelet op het feit, dat op 4 maart 1604 een dochter Sara werd gedoopt in Amsterdam, was Jaquemijna in juli 1603 vermoedelijk al zwanger. Het is dus niet duidelijk of Vincent bij de doop van 1604 al aanwezig was en of het gratieverzoek is ingewilligd. Archiefstukken van het gratieverzoek moeten bewaard zijn (hiernaar wordt nog gezocht).

      Vincent van Schelven en Jaquemijna (Jacomijntien) Engelraems (Ingraets) woonden in 1603 al vier jaar in Rotterdam (m.a.w. waren ca. 1599 getrouwd) en hadden drie kinderen (waaronder hoogstwaarschijnlijk Isaak Centen van Schelven). Opmerkelijk is, dat Vincent een jaar eerder, in 1598, in Amsterdam trouwde met een zekere Trijn Jans, weduwe van Gerrit Garbrantsz. Dit huwelijk heeft dus maar kort geduurd.

      De Kapitein Imansteeg (in vele variaties gespeld) heeft nog lang bestaan, is weggebombardeerd in 1940 en liep van de Nieuwehaven naar het Groenendaal. De originele (vrij kleine) bierbrouwerij De Oranjeboom lag in de 17e eeuw aan deze steeg.

      Puur speculatief: Het ontbreken van de rechterhand van Jaquemijna is geen goed teken. In sommige streken werd de hand afgehakt na een veroordeling wegens diefstal. Een ongeluk of oorlogsverwonding is uiteraard ook goed mogelijk: het was tenslotte midden in de Tachtigjarige Oorlog.
    Persoon-ID I25351  groeneveld
    Laatst gewijzigd op 12 dec 2009 

    Gezin 1 //   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk Nieuwpoort (B) Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    Kinderen 
     1. Jacob van Schelven,   ged. 1592   ovl. vóór 25 apr 1637 (Leeftijd ~ 45 jaar)
    Gezins-ID F10453  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 2 Jannetie   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 13 mrt 1588  Rotterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    • Trouwboek Gereformeerde.Gemeente Rotterdam:
      13.03.1588.
      Vincent Schelven weduwnaar van Nieuwpoort met Jannetie Maasz, weduwe van Ghent woonen beijde aan de Pannekoeckstraet - sijn in Cornelis' boek gerastreerd.

      Genoemde Meester Cornelis te Rotterdam is mogelijk Meester Cornelis Meijnaertszn. Boon, rector van de school (vanaf circa 1554), voorman en woordvoerder van de gereformeerden in Rotterdam in 1566.
    Gezins-ID F10452  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 3 Trijn   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 1598  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    Gezins-ID F10450  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 4 Jacomijntien   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk ca. 1599 
    Type: civil 
    Kinderen 
     1. Sara van Schelven,   ged. 4 mrt 1604, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend
     2. Isaack van Schelven,   ged. 29 jul 1608, Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. Ja, datum echter onbekend (Leeftijd ~ 74 jaar)
    Gezins-ID F10454  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin 5 Maergarite Verhardenzeel v Olderzaal,   geb. ca. 1600   ovl. Ja, datum echter onbekend 
    Huwelijk 1620  Amsterdam Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Type: civil 
    Gezins-ID F10455  Gezinsblad  |  Familiekaart