Gerrit Achterberg

Mannelijk 1905 - 1962  (56 jaar)


Generaties:      Standaard    |    Verticaal    |    Compact    |    Box    |    Alleen tekst    |    (Uitgebreide)kwartierstaat    |    Voorouderwaaier    |    Media

Generatie: 1

  1. 1.  Gerrit Achterberg is geboren op 20 mei 1905 in Langbroek (zoon van Hendrik Achterberg en Pietje van de Meent); is gestorven op 17 jan 1962 in Leusden.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: dichter
    • Recordnummer: 18376
    • Verblijfplaats: 1947; Adres:
      'De Mariahoeve'
      Neede

    Aantekeningen:

    Notitie bij Gerrit:
    In hetzelfde jaar waarin Frankrijks grootste schrijver en existentialist Jean Paul Sartre werd geboren, kwam ook in Nederland een groots schrijver ter wereld. Op de twintigste mei 1905 werd in de koetsierswoning bij kasteel Sandenburg in Nederlangbroek (Utrecht) Gerrit Achterberg geboren. De derde zoon van Hendrik Achterberg en Pietje van de Meent die al twee jongens hadden (waarvan er één was overleden) en later nog een jongen en vijf meisjes zouden krijgen. Op zijn vijfde jaar viel Achterberg van een hoge trap en was een paar dagen bewusteloos, dit zou hem op zijn zestiende nogmaals overkomen. Op één april 1911 ging Achterberg naar de openbare lagere school te Nederlangbroek. Hij was een goede leerling op deze school met een christelijke inslag.

    's Winters verblijft de familie Achterberg vaak in Den Haag wanneer de werkgever van zijn vader, Mr. F.A.C. graaf van Lynden van Sandenburg (1873-1932), kamerheer van koningin Wilhelmina, en diens gezin hun winterverblijf aan Lange Voorhout 13 bewonen. Behalve kasteel Sandenburg staan in de onmiddellijke omgeving van zijn geboorteplaats nog zes kastelen: Weerdestein, Hinderstein, Lunenburg, Sterkenburg en Zuylenburg.

    Toen zijn vader een lichte tuberculose kreeg en de koets werd vervangen door een automobiel kon hij een boerderij pachten. Aangezien de broer van Gerrit, Rijk, de boerderij van hun vader zou overnemen, kon Achterberg verder leren voor onderwijzer. Achterberg volgde onderwijs aan de openbare normaalschool in Wijk bij Duurstede. Die school werd na twee jaar opgeheven en Achterberg ging vanaf één mei 1920 naar de christelijke Jan van Nassaukweekschool in Utrecht. Achterberg had goede cijfers, hij was de beste van de klas, behalve op gedrag en vlijt. Tijdens de vierjarige opleiding woonde Achterberg twee jaar op kamers bij zijn oom en tante Schoonheim. Door het werk van zijn oom te volgen deed Achterberg voldoende vakkennis op voor het schrijven van zijn bundel ¦Ballade van de gasfitter¦(1953).
    Op negentien juni 1924 deed Achterberg onderwijzersexamen en slaagde. Hij solliciteerde en werd aangenomen op de Bijzondere Lagere School voor Hervormd Christelijk Onderwijs te Opheusden (gemeente Kesteren). Gerrit Achterberg werd onderwijzer van de vierde klas. De mensen in het dorp vonden Achterberg een eigenaardige en in zichzelf gekeerde man. Achterberg leerde, in Opheusden, Arie Jacobus Dekker (1901) kennen die hem de literatuur liet proeven en hem tot schrijven bracht. Samen
    publiceerden ze in 1924 de bundel 'De zangen van twee twintigers'.
    In september ontmoette Gerrit Achterberg op een tentoonstelling Johanna Catharina van Baak (1908). Zij kregen een verhouding en verloofden zich. (Catharina betekent 'de zuivere', Achterberg zou in 1944 zijn bundel 'Morendo' aan 'de zuivere' opdragen. Ook het gedicht 'Wedergeboorte' en de bundel 'Afvaart' (1931) werden aan Cathrien opgedragen).
    In november van dat jaar kreeg Achterberg een oproep voor het vervullen van de militaire dienstplicht, maar hij kreeg uitstel omdat hij moest studeren voor zijn hoofdakte. Na een aanvaring met de vader van Cathrien waarbij Achterberg een pistool trok en met zelfdoding dreigde, kon hij Cathrien niet meer ontmoeten. Het thema in Achterbergs gedichten was nu ook niet langer sexualiteit maar nu overheerste het thema van de verloren ((ge)dode) liefde.
    In 1925 begon Achterberg zijn gedichten op te sturen aan Roel Houwink (1899-1987), een man die een van de belangrijkste mannen in Achterbergs leven zou worden.
    In januari 1927 moest Achterberg zich toch melden in Amersfoort bij het zestiende regiment infanterie. Na een maand kreeg hij een herkeuring en werd afgekeurd wegens zielsziekte. (dit ontslag werd verleend door CdK van Utrecht graaf Lynden van Sandenburg).
    Op de school in Opheusden was een vervanger voor Achterberg aangesteld, die er later een vaste aanstelling kreeg. Deze Henk van Zalingen (1907) had een zus Bep (1909). Op haar werd Achterberg verliefd en ze kregen een relatie. In deze tijd werden er gedichten van Achterberg gepubliceerd in bv. 'De Gids', 'Opwaartsche Wegen', 'Groot Nederland' en 'Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift'. Op school functioneerde Achterberg steeds slechter, en hij had zijn hoofdakte nog steeds niet gehaald. Achterberg vond de literatuur veel belangrijker dan zijn schoolwerk. Door bemiddeling van graaf Lynden van Sandenburg kon Achterberg in september 1930 een baan krijgen in Den Haag aan de Paul Krugerschool.
    Achterberg debuteerde officieel met de bundel 'Afvaart' in 1931. De critici vonden het werk vaag, eigenaardig maar ook zeer dichterlijk. Ze vonden een gelijkenis met het werk van A. Roland Holst en Leopold. Op 13 maart 1932 deed Achterberg belijdenis van het geloof in de Nederlandsche Hervormde kerk. Hij deed dit samen met het verder studeren voor zijn hoofdakte, omdat hij onder druk werd gezet door de school. Achterberg raakte in een crisis door de tegenvallende verkoop van 'Afvaart' en de weigering van publikatie door 'de Gids'. Hij raakte in conflict met Bep en schreef minder. Langzaamaan vervreemde Achterberg van de werkelijkheid. Hij depersonaliseerde. Ook twijfelde hij aan de kwaliteit van zijn poëzie. Hij worstelde met zichzelf. Toen Bep hem vertelde dat ze zwanger was, mishandelde hij haar. Bep verbrak de relatie toen bleek dat ze niet zwanger was.
    Achterberg nu zeer eenzaam, schreef nauwelijks meer en dacht niet aan publikatie. Het schoolbestuur besliste dat Achterberg zich onder behandeling van een psychiater moest laten stellen. Op zestien november 1932 bracht zijn vader hem naar de kliniek in Utrecht. Daar werkte Annie Kuiper (1901) die hem opving. In december ontmoette Achterberg (inmiddels ontslagen uit de kliniek) Cathrien. Maar Achterberg verlangde nog te veel naar Bep, om met haar een nieuwe relatie te beginnen. In April 1933 vraagt Achterberg ontslag aan, wat hem eervol wordt verleend. Achterberg koopt in Den Haag een pistool en gaat op zoek naar Bep. Hij wordt door de politie gearresteerd en overgebracht naar de psychiatrisch-neurologische kliniek de Willem Arntszhoeve in Den Dolder.
    Houwink weet hem eruit te krijgen en Achterberg verlooft zich met Annie Kuiper. Achterberg ging weer schrijven en op eenentwintig augustus 1934 krijgt hij een baan als Ambtenaar derde klas bij de administratie van de Crisis Vee Centrale te Utrecht. In Utrecht leerde Achterberg Roel van Es (1897) en haar dochter Bep kennen. Achterberg kreeg met haar een relatie en huurde bij haar een kamer. Hierover sprak Achterberg ook met Annie Kuiper. Achterberg besloot een nieuwe bundel uit te brengen en vroeg Houwink advies over de naam. Ze besloten dat de bundel 'Eiland der ziel' zou gaan heten. Op de vijftiende december schoot Achterberg Roel van Es neer, en verwondde haar dochter.
    Hij meldde zich zelf bij de politie en werd door de rechtbank in 1938 ter beschikking van de regering gesteld. Achterberg werd op genomen in het Rijksasyl voor Psychopathen, te Avereest. De dokter die hem in behandeling had was Dr. A.L.C. Palies. Achterberg bleef schrijven en in 1939 kwam de bundel 'Eiland der ziel' uit. De kritiek was minder positief dan bij de bundel 'Afvaart'. Het was inmiddels 1940 geworden en Achterberg deed pogingen om vrij te komen. Tevens hield hij zich bezig met een nieuwe bundel 'Dead end'. Ook had Achterberg in twee jaar 147 verzen gepubliceerd en hoopte hij in 1940 op de 'Van der Hoogtprijs' die hij niet kreeg.
    Achterberg zou opnieuw psychiatrisch worden onderzocht maar doordat Nederland inmiddels in de Tweede Wereldoorlog was betrokken werd dat uitgesteld en de tbr met twee jaar verlengd. De correspondentie met Marsman was gestopt door diens
    tragische dood, de communicatie met Annie Kuiper verslechterde wegens de oorlogomstandigheden en zijn ouders verhuisden. Dit alles bracht Achterberg in een crisis. In 1941 werd het beter. Hij kreeg een herkeuring en publiceerde twee bundels Osmose (al gepubliceerde gedichten) en Thebe. Dr. Palies zorgde ervoor dat Achterberg in 1941 overgeplaatst werd naar de Christelijke Rekkensche Inrichting te Eibergen. Daar bleef Achterberg tot december 1942. Hij ging toen naar het sanatorium 'Rhijngeest' te Oegstgeest, en bleef daar tot augustus 1943. Ook in augustus 1943 ontmoette Achterberg zijn vroegere vriendin Cathrien van Baak. Zij kregen opnieuw een relatie. Tot 1944 verbleef Achterberg in een pleeggezin en legde nieuwe artistieke contacten. In 1942 al leerde Achterberg Jan Vermeulen (1923-1985) kennen. Door een advertentie in de krant kwam Achterberg aan een nieuw pleeggezin (familie Ter Winkel) waarnaar hij in februari 1944 naar toe verhuisde. Het echtpaar woonde in Neede.
    Achterberg bezocht ondertussen Bloem en Vestdijk. Hij en Cathrien kregen trouwplannen. Verder verschenen de bundels 'Sintels' en 'Eurydice'. Na de bevrijding kampte Achterberg met een paar problemen. Hij had geen goede sigaretten, geen vaste baan en de uitgever geen papier. Na de oorlog kwam wel de correspondentie weer op gang. Achterberg schreef onder andere met B. Aafjes, M. Nijhoff, E. Hoornik en veel minder met Roel Houwink. Op zevenentwintig juni 1946 trouwden Achterberg en Cathrien. In dat zelfde jaar trouwden ook twee zusters van Achterberg en verschenen van zijn hand maar liefst vijf nieuwe bundels. ( 'Stof', 'Radar', 'Sphinx', 'Energie' en 'Existentie' ). In 1947 raakt Cathrien zwanger. Achterberg reageerde overemotioneel en moest een paar dagen in Rekken worden opgenomen. Het kind werd in augustus geboren maar leefde slechts een paar uur. Achterberg schreef ook hier een gedicht over: Kindergraf.
    In de jaren 1947-1952 verschenen nog een aantal bundels waaronder 'Jezus schreef in 't zand' (1947), 'Hoonte' (1949) en 'Mascotte' (1950). In 1949 ontving Achterberg voor 'Jezus schreef in 't zand' de P.C. Hooftprijs. Achterberg werd tweemaal geïnterviewd, door de VARA (radio) en het blad 'Op den Uitkijk'. Achterberg voelde zich niet meer thuis in Neede en hij en Cathrien verhuisden op vijf mei 1953 naar Leusden waar Gerrit Achterberg nog bijna negen jaar zou wonen. In 1952 werd de tbr-verklaring met twee jaar verlengd totdat deze in 1955 werd ingetrokken. 'Cenotaaf' verscheen in oktober 1953. Achterberg zocht oude vrienden op zoals Arie Dekker. In 1954 ontving Achterberg voor 'Ballade van de gasfitter' de poëzieprijs en in 1959 de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele werk. In 1961 verscheen nog het 'vergeetboek' en de verzamelbundel cryptogamen IV. Aan het eind van zijn leven had Achterberg er moeite mee dat hij geen kinderen had gekregen. Op zeventien januari 1962 overleed Gerrit Achterberg in zijn auto op zevenenvijftigjarige leeftijd aan een hartaanval. Op tweeëntwintig januari werd Gerrit Achterberg begraven in Leusden.
    In eerste instantie was Achterberg in het verkeerde graf gelegd, maar toen alle aanwezigen waren vertrokken, werd de fout hersteld. Met behulp van Staatsbosbeheer werd in Donderen een zwerfkei gevonden voor op het graf. Harry Mulisch stelde
    voor om het kwatrijn 'Grafschrift' uit Osmose in bronzen letters op de kei te plaatsen.

    Van dood in dood gegaan, totdat hij stierf.
    De namen afgelegd, die hij verwierf.
    Behoudens deze steen, waarop geschreven:
    de dichter van het vers, dat niet bedierf.

    Vrij naar "Wim Hazeu - Gerrit Achterberg, een biografie"


    Werken
    De zangen van twee twintigers (1925)
    Afvaart (1931)
    Eiland der ziel (1939)
    Dead end (1940)
    Osmose (1941)
    Thebe (1941)
    Eurydice (1944)
    Morendo (1944)
    Sintels (1944)
    Energie (1946)
    Existentie (1946)
    Limiet (1946)
    Radar (1946)
    Sphinx (1946)
    Stof (1946)
    Doornroosje (1947)
    En Jezus schreef in 't zand (1947)
    Hoonte (1949)
    Sneeuwwitje (1949)
    Mascotte (1950)
    Ballade van de gasfitter (1953)
    Cenotaaph (1953)
    Ode aan Den Haag (1953)
    Autodroom (1954)
    Spel van de wilde jacht (1957)
    Vergeetboek (1961)
    Blauwzuur (1969)



    Tekst in "het Dolhuis" in Haarlem:
    De dichter Gerrit Achterberg (1905 - 1962) schoot in 1937 zijn hospita dood toen hij haar dochter probeerde te verkrachten. Ook de dochter shoot hij neer; zij overleefde het. Hij zat achttien jaar in een TBR-kliniek omdat hij geen schuld voelde.
    De daad was hem overkómen, zei hij. Niet hijzelf was de oorzaak maar 'het niets', dat hij bestreed door te dichten: en per vers (niet pervers) tracht ik weer te komen uit het niets. Hij werd bekroond met de hoogdte litaraire prijs van ons land.

    Geboorte:
    Geboren in de koetsierswoning van kasteel Sandenburg.

    Gedoopt in de Hervormde Kerk te Langbroek

    Gerrit is getrouwd met Johanna Catharina van Baak op 27 jun 1946 (civil) in Neede. Johanna (dochter van Jan van Baak en Catharina Zaaijer) is geboren op 1 jan 1908 in Wageningen; is gestorven op 14 mei 1989 in Oud-Leusden. [Gezinsblad] [Familiekaart]

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Huwelijksgetuigen: Bert Bakker en Ed. Hoornik.

    Kinderen:
    1. Achterberg is geboren in aug 1947; is gestorven in aug 1947.

Generatie: 2

  1. 2.  Hendrik Achterberg is geboren op 25 jan 1875 in Langbroek (zoon van Rijk Achterberg en Gerritje de Moed); is gestorven op 21 feb 1968 in Doorn; is begraven in Langbroek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: koetsier
    • Beroep: veehouder, landbouwer
    • Recordnummer: 18375

    Aantekeningen:

    Bij de 2e foto:

    Hendrik Achterberg en Pietje van de Meent net hun 8 kinderen in de herfst van 1934 voor hun woning Klein Jagersteyn in Langbroek.
    Zoon Gerrit: derde van links, zijn broer Rijk, geheel rechts.

    Overleden:

    Hendrik is getrouwd met Pietje van de Meent op 7 jun 1901 (civil) in Achttienhoven. Pietje (dochter van Gerrit van de Meent en Pietje Veldhuizen) is geboren op 21 jul 1879 in De Bilt; is gestorven op 14 apr 1942 in Neerlangbroek. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 3.  Pietje van de Meent is geboren op 21 jul 1879 in De Bilt (dochter van Gerrit van de Meent en Pietje Veldhuizen); is gestorven op 14 apr 1942 in Neerlangbroek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Referentienummer: Me01
    • Recordnummer: 18372
    • Verblijfplaats: tot 1902; Adres:
      Achttienhoven
    • Verblijfplaats: van 16 mei 1902; Adres:
      Langbroek

    Aantekeningen:

    Pietje wordt als kind erkend bij het huwelijk van Gerrit van de Meent en Pietje Veldhuizen.

    Niet zeker dus dat Gerrit van de Meent ook de natuurlijke vader van Pietje is.

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 463
    Inventarisnr: 627
    Gemeente: Langbroek
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 3
    Aangiftedatum: 15-04-1942
    Overledene Pietje van de Meent
    Geslacht: V
    Overlijdensdatum: 14-04-1942
    Leeftijd: 62
    Overlijdensplaats: Langbroek
    Vader Gerrit van de Meent
    Moeder Pietje Veldhuizen
    Partner Hendrik Achterberg
    Relatie: echtgenote van

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 791
    Gemeente: Achttienhoven
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 4
    Datum: 07-06-1901
    Bruidegom Hendrik Achterberg
    Leeftijd: 26
    Geboorteplaats: Langbroek
    Bruid Pietje van de Meent
    Leeftijd: 21
    Geboorteplaats: De Bilt
    Vader bruidegom Rijk Achterberg
    Moeder bruidegom Gerritje de Moed
    Vader bruid Gerrit van de Meent
    Moeder bruid Pietje Veldhuizen

    Kinderen:
    1. Rijk Gerrit Achterberg is geboren op 5 dec 1901 in Achttienhoven; is gestorven op 1 jul 1902 in Langbroek.
    2. Rijk Gerrit Achterberg is geboren op 30 jun 1903 in Langbroek; is gestorven op 22 jan 1966 in Langbroek.
    3. 1. Gerrit Achterberg is geboren op 20 mei 1905 in Langbroek; is gestorven op 17 jan 1962 in Leusden.
    4. Gerritje Petronella Achterberg is geboren op 5 jan 1907 in Langbroek; is gestorven op 17 jun 1980; is begraven in Langbroek.
    5. Petronella Hendrika Achterberg is geboren op 11 jan 1911 in Den Haag; en is gestorven.
    6. Hendrika Achterberg is geboren op 30 aug 1915 in Langbroek; is gestorven op 12 okt 1988; is begraven in Langbroek.
    7. Hendrik Achterberg is geboren op 18 feb 1917 in Langbroek; en is gestorven.
    8. Antje Achterberg is geboren op 21 sep 1921 in Langbroek; en is gestorven.
    9. Levend


Generatie: 3

  1. 4.  Rijk Achterberg is geboren op 8 aug 1845 in Langbroek (zoon van Rijk Achterberg en Hendrica van Vulpen); is gestorven op 23 mrt 1937; is begraven in Langbroek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: boerenknecht
    • Recordnummer: 18393

    Rijk is getrouwd met Gerritje de Moed. Gerritje (dochter van Hendrik Demoed en Gijsbertha Robbertsen) is geboren op 8 dec 1846 in Ede; is gestorven op 9 feb 1901 in Langbroek. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 5.  Gerritje de Moed is geboren op 8 dec 1846 in Ede (dochter van Hendrik Demoed en Gijsbertha Robbertsen); is gestorven op 9 feb 1901 in Langbroek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18394

    Aantekeningen:

    Ook: Demoed

    Kinderen:
    1. Hendrika Achterberg is geboren in apr 1870; is gestorven op 8 nov 1871.
    2. Hendrika Achterberg is geboren op 11 apr 1872 in Langbroek; is gestorven op 11 jan 1926; is begraven in Langbroek.
    3. 2. Hendrik Achterberg is geboren op 25 jan 1875 in Langbroek; is gestorven op 21 feb 1968 in Doorn; is begraven in Langbroek.
    4. Gijsbertha Achterberg is geboren op 4 aug 1877 in Langbroek; is gestorven op 10 jan 1942.
    5. Geertje Achterberg is geboren op 28 nov 1879 in Langbroek; en is gestorven.
    6. Rijkje Achterberg is geboren op 20 mei 1882 in Langbroek; en is gestorven.
    7. Elizabeth Achterberg is geboren op 21 aug 1884 in Langbroek; en is gestorven.
    8. Rijk Achterberg is geboren op 23 apr 1887 in Langbroek; is gestorven op 16 feb 1942 in Utrecht; is begraven in Langbroek.

  3. 6.  Gerrit van de Meent is geboren op 12 aug 1864 in Achttienhoven (zoon van Gerrit van de Meent en Antje van Barneveld); is gestorven op 21 jan 1940 in Achttienhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Referentienummer: Me01
    • Recordnummer: 18370

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 528
    Gemeente: Achttienhoven
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 11
    Aangiftedatum: 13-08-1864
    Kind Gerrit van de Meent
    Geslacht: M
    Geboortedatum: 12-08-1864
    Geboorteplaats: Achttienhoven
    Vader Gerrit van de Meent
    Moeder Antje van Barneveld

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 463
    Inventarisnr: 583
    Gemeente: Achttienhoven
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 3
    Aangiftedatum: 22-01-1940
    Overledene Gerrit van de Meent
    Geslacht: M
    Overlijdensdatum: 21-01-1940
    Leeftijd: 75
    Overlijdensplaats: Achttienhoven
    Vader Gerrit van de Meent
    Moeder Antje van Barneveld
    Partner Pietje Veldhuizen
    Relatie: weduwnaar van

    Gerrit is getrouwd met Pietje Veldhuizen op 11 mei 1888 (civil) in De Bilt. Pietje (dochter van Willem Veldhuizen en Marretje Grootveld) is geboren op 13 apr 1863 in De Bilt; is gestorven op 18 sep 1927 in Achttienhoven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 7.  Pietje Veldhuizen is geboren op 13 apr 1863 in De Bilt (dochter van Willem Veldhuizen en Marretje Grootveld); is gestorven op 18 sep 1927 in Achttienhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18371

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 463
    Inventarisnr: 381
    Gemeente: Achttienhoven
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 6
    Aangiftedatum: 20-09-1927
    Overledene Pietje Veldhuizen
    Geslacht: V
    Overlijdensdatum: 18-09-1927
    Leeftijd: 64
    Overlijdensplaats: Achttienhoven
    Vader Willem Veldhuizen
    Moeder Marretje Grootveld
    Partner Gerrit van de Meent
    Relatie: echtgenote van

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Het Utrechts Archief:

    Algemeen Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 206
    Gemeente: De Bilt
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 6
    Datum: 11-05-1888
    Bruidegom Gerrit van de Meent
    Leeftijd: 23
    Geboorteplaats: Achttienhoven
    Bruid Pietje Veldhuizen
    Leeftijd: 25
    Geboorteplaats: De Bilt
    Vader bruidegom Gerrit van de Meent
    Moeder bruidegom Antje van Barneveld
    Vader bruid Willem Veldhuizen
    Moeder bruid Marretje Grootveld
    Nadere informatie Erkenning kind Pietje * De Bilt 21.07.1879

    Kinderen:
    1. 3. Pietje van de Meent is geboren op 21 jul 1879 in De Bilt; is gestorven op 14 apr 1942 in Neerlangbroek.
    2. Antje van de Meent is geboren op 17 nov 1888 in Westbroek; en is gestorven.
    3. Marretje van de Meent is geboren op 4 nov 1889 in Westbroek; is gestorven op 19 nov 1889 in Westbroek.
    4. Willem van de Meent is geboren op 26 apr 1891 in Achttienhoven; is gestorven op 26 mei 1891 in Achttienhoven.
    5. Willem van de Meent is geboren op 11 jun 1892 in Achttienhoven; is gestorven op 25 sep 1892 in Achttienhoven.
    6. Marretje van de Meent is geboren op 27 jun 1893 in Achttienhoven; is gestorven op 1 jun 1976; is begraven in 's-Graveland.
    7. Gerrit van de Meent is geboren op 18 jun 1894 in Achttienhoven; is gestorven op 23 feb 1895 in Achttienhoven.
    8. Gerrit van de Meent is geboren op 6 sep 1895 in Achttienhoven; is gestorven op 8 dec 1896 in Achttienhoven.
    9. Wilhelmina van de Meent is geboren op 31 aug 1896 in Achttienhoven; is gestorven op 21 dec 1896 in Achttienhoven.
    10. Wilhelmina van de Meent is geboren op 12 dec 1897 in Achttienhoven; en is gestorven.
    11. Gerritje van de Meent is geboren op 1 mrt 1899 in Achttienhoven; is gestorven op 25 feb 1960 in Langbroek.
    12. Alida van de Meent is geboren op 19 sep 1901 in Achttienhoven; is gestorven op 25 sep 1991 in Westbroek.
    13. Gerrit van de Meent is geboren op 19 okt 1903 in Achttienhoven; is gestorven op 18 mei 1905 in Achttienhoven.


Generatie: 4

  1. 8.  Rijk Achterberg is geboren op 28 aug 1808 in Langbroek; is gedoopt in Neerlangbroek (zoon van Rijk Achterberg en Hendrina van Schaffelaar); is gestorven op 3 mrt 1886 in Langbroek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: landbouwer
    • Recordnummer: 18428

    Rijk is getrouwd met Hendrica van Vulpen op 15 nov 1844 (civil) in Zeist. Hendrica (dochter van Cornelis van Vulpen en Geertruij Burggraaf) is geboren in 1822 in Zeist; is gestorven op 29 sep 1885 in Langbroek. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  2. 9.  Hendrica van Vulpen is geboren in 1822 in Zeist (dochter van Cornelis van Vulpen en Geertruij Burggraaf); is gestorven op 29 sep 1885 in Langbroek.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18429

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Bij huwelijk: erkenning van het kind Hendrik

    Kinderen:
    1. Hendrik Achterberg is geboren in 1842 in Werkhoven; is gestorven op 22 okt 1924; is begraven in Werkhoven.
    2. 4. Rijk Achterberg is geboren op 8 aug 1845 in Langbroek; is gestorven op 23 mrt 1937; is begraven in Langbroek.
    3. Cornelis Achterberg is geboren op 21 sep 1846 in Langbroek; is gestorven op 30 okt 1908 in Werkhoven.
    4. Gerrit Achterberg is geboren op 6 jun 1848 in Langbroek; is gestorven op 13 dec 1927 in Driebergen.
    5. Willem Achterberg is geboren op 7 mei 1849 in Langbroek; is gestorven op 11 jun 1849.
    6. Achterberg is geboren op 16 mrt 1850; is gestorven op 16 mrt 1850.
    7. Willem Achterberg is geboren op 6 okt 1851 in Langbroek; is gestorven op 2 feb 1934 in Langbroek.
    8. Jacob Achterberg is geboren op 27 jan 1853; is gestorven op 10 aug 1853.
    9. Hendrika Achterberg is geboren op 28 feb 1854 in Langbroek; en is gestorven.
    10. Gerard Achterberg is geboren op 27 sep 1855; is gestorven op 24 okt 1855.
    11. Gerard Jacob Achterberg is geboren op 2 feb 1857 in Langbroek; is gestorven op 8 aug 1866.
    12. Roelof Achterberg is geboren op 25 mei 1859 in Langbroek; is gestorven op 4 apr 1932 in Leersum.
    13. Maria Cornelia Achterberg is geboren op 30 nov 1861 in Langbroek; is gestorven op 23 aug 1906 in Langbroek; is begraven in Nederlangbroek.
    14. Geertruida Achterberg is geboren op 28 nov 1862; is gestorven op 14 dec 1864.

  3. 10.  Hendrik Demoed is geboren circa 1821 in Ede (zoon van Jacob Demoed en Elisabeth Bos); is gestorven op 11 dec 1891 in Ede.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Beroep: landbouwer
    • Recordnummer: 18465

    Aantekeningen:

    Ook: de Moed

    Hendrik is getrouwd met Gijsbertha Robbertsen op 1 apr 1843 (civil) in Ede. Gijsbertha (dochter van Teunis Robbertsen en Gerritje Koppeling) is geboren op 15 jul 1820 in Ede; is gestorven op 21 aug 1899 in Ede. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  4. 11.  Gijsbertha Robbertsen is geboren op 15 jul 1820 in Ede (dochter van Teunis Robbertsen en Gerritje Koppeling); is gestorven op 21 aug 1899 in Ede.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18466

    Kinderen:
    1. 5. Gerritje de Moed is geboren op 8 dec 1846 in Ede; is gestorven op 9 feb 1901 in Langbroek.
    2. Gijsbert Demoed is geboren circa 1850 in Ede; is gestorven op 24 jun 1909 in Ede.
    3. Teunis Demoed is geboren circa 1856 in Ede; en is gestorven.
    4. Elisabeth Demoed is geboren circa 1860 in Ede; is gestorven vóór 3 jan 1938.
    5. Hendrik Demoed is geboren circa 1862 in Ede; en is gestorven.
    6. Gerrit Demoed is geboren circa 1866 in Ede; en is gestorven.

  5. 12.  Gerrit van de Meent is geboren op 26 apr 1833 in Eemnes (zoon van Gerrit van de Meent en Hermijntje Hootsen); is gestorven op 25 nov 1902 in Maartensdijk.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Referentienummer: Me01
    • Recordnummer: 18367

    Aantekeningen:

    Geboorte:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 577
    Gemeente: Eemnes
    Soort akte: Geboorteakte
    Aktenummer: 24
    Aangiftedatum: 27-04-1833
    Kind Gerrit van de Meent
    Geslacht: M
    Geboortedatum: 26-04-1833
    Geboorteplaats: Eemnes
    Vader Gerrit van de Meent
    Moeder Hermijntje Hootzen

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Het Utrechts Archief
    Algemeen Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 1131
    Gemeente: Maartensdijk
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 35
    Aangiftedatum: 25-11-1902
    Overledene Gerrit van de Meent
    Geslacht: M
    Overlijdensdatum: 25-11-1902
    Leeftijd: 69
    Overlijdensplaats: Maartensdijk
    Vader Gerrit van de Meent
    Moeder Hermijntje Hootsen
    Partner Antje van Barneveld
    Relatie: Echtgenoot van

    Gerrit is getrouwd met Antje van Barneveld op 16 jun 1864 (civil) in Achttienhoven. Antje (dochter van Pieter van Barneveld en Ariaantje de Waal) is geboren circa 1839 in Achttienhoven; is gestorven op 11 feb 1911 in Achttienhoven. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  6. 13.  Antje van Barneveld is geboren circa 1839 in Achttienhoven (dochter van Pieter van Barneveld en Ariaantje de Waal); is gestorven op 11 feb 1911 in Achttienhoven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18369

    Aantekeningen:

    Overleden:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 463
    Inventarisnr: 691
    Gemeente: Achttienhoven
    Soort akte: Overlijdensakte
    Aktenummer: 1
    Aangiftedatum: 13-02-1911
    Overledene Antje van Barneveld
    Geslacht: V
    Overlijdensdatum: 11-02-1911
    Leeftijd: 72
    Overlijdensplaats: Achttienhoven
    Vader Pieter van Barneveld
    Moeder Ariaantje de Waal
    Partner Gerrit van de Meent
    Relatie: weduwe van

    Aantekeningen:

    Getrouwd:
    Het Utrechts Archief:

    Toegangnr: 481
    Inventarisnr: 790
    Gemeente: Achttienhoven
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 2
    Datum: 16-06-1864
    Bruidegom Gerrit van de Meent
    Leeftijd: 31
    Geboorteplaats: Eemnes
    Bruid Antje van Barneveld
    Leeftijd: 25
    Geboorteplaats: Loosdrecht
    Vader bruidegom Gerrit van de Meent
    Moeder bruidegom Hermijntje Hootsen
    Vader bruid Pieter van Barneveld
    Moeder bruid Ariaantje de Waal

    Kinderen:
    1. 6. Gerrit van de Meent is geboren op 12 aug 1864 in Achttienhoven; is gestorven op 21 jan 1940 in Achttienhoven.
    2. Pieter van de Meent is geboren op 2 sep 1865 in Utrecht; is gestorven op 22 jun 1867 in Utrecht.
    3. Lambertus van de Meent is geboren op 26 jan 1867 in Utrecht; is gestorven op 3 jan 1868 in Utrecht.
    4. Ariaantje van de Meent is geboren op 29 mrt 1868 in Utrecht; is gestorven op 2 feb 1870 in Utrecht.
    5. van de Meent is geboren op 17 dec 1868 in Utrecht; is gestorven op 17 dec 1868 in Utrecht.
    6. Pieter van de Meent is geboren op 28 mrt 1870 in Utrecht; is gestorven op 22 apr 1870 in Utrecht.
    7. Pieter van de Meent is geboren op 28 feb 1871 in Utrecht; is gestorven op 18 mrt 1871 in Utrecht.
    8. Pieter van de Meent is geboren op 6 mrt 1872 in Utrecht; is gestorven op 19 mrt 1872 in Utrecht.
    9. Ariaantje van de Meent is geboren op 17 mrt 1873 in Utrecht; is gestorven op 7 feb 1952 in Loosdrecht.
    10. van de Meent is geboren op 11 jul 1874 in Utrecht; is gestorven op 11 jul 1874 in Utrecht.
    11. van de Meent is geboren op 4 okt 1875 in Utrecht; is gestorven op 4 okt 1875 in Utrecht.
    12. Pieter van de Meent is geboren op 23 okt 1877 in Utrecht; is gestorven op 5 dec 1877 in Utrecht.
    13. Hermijntje van de Meent is geboren op 29 jun 1879 in Utrecht; is gestorven op 9 okt 1879 in Utrecht.

  7. 14.  Willem Veldhuizen is geboren op 31 dec 1830 in Eemnes (zoon van Willem Velthuizen en Adriana de Bree); en is gestorven.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18450

    Willem is getrouwd met Marretje Grootveld op 6 nov 1857 (civil) in Eemnes. Marretje (dochter van Gijsbert Grootveld en Aaltje Seldenrijk) is geboren op 20 mrt 1835 in Eemnes; is gestorven op 2 okt 1885 in De Bilt. [Gezinsblad] [Familiekaart]


  8. 15.  Marretje Grootveld is geboren op 20 mrt 1835 in Eemnes (dochter van Gijsbert Grootveld en Aaltje Seldenrijk); is gestorven op 2 okt 1885 in De Bilt.

    Andere gebeurtenis soorten en attributen:

    • Recordnummer: 18451

    Kinderen:
    1. Mietje Veldhuizen is gestorven op 3 jan 1924 in Leersum.
    2. Aaltje Veldhuizen is geboren circa 1860; is gestorven op 13 nov 1925.
    3. 7. Pietje Veldhuizen is geboren op 13 apr 1863 in De Bilt; is gestorven op 18 sep 1927 in Achttienhoven.